1e ZLU Bordeaux jaarlingen in 2010

Frederik Leliaert, Aardenburg 1e Nationaal Bordeaux ZLUJaarlingen 2010 tegen 3.835 duiven.

De Zeeuwse stuntman, zo mogen we Frederik intussen wel noemen. Na de winst in 2007 op Internationaal ZLU Bordeaux en de winst op Nationaal Narbonne in 2008 met zijn bekende “Dees” bevestigt hij nogmaals de uitzonderlijke klasse van zijn soort duiven met opnieuw een Nationale overwinning.De 33- jarige Frederik is zeker een no-nonsense liefhebber. Daar waar ik veel liefhebbers vaak smoesjes hoor verzinnen als hun duiven falen is bij Frederik steevast het antwoord “ dan kunnen ze het niet”.

Frederik was in 1984 al met de duiven bezig. Maar in 2004 werd gekozen voor een degelijke aanpak vanaf het huidige adres. In 2003 en 2004 heeft hij de allerbeste duiven (25 stuks)uit de kolonie van Dees van Kerkhoven overgenomen. De belangrijkste bloedlijnen in deze duiven kwamen van Roger Velle, Koksijde en Rien van Dalen, Helmond. En deze duiven vormen nog steeds de basis van de kolonie van Frederik. Regelmatig worden duiven bijgehaald en deze worden steevast op de vluchten stevig aan de tand gevoeld alvorens inde kolonie te worden opgenomen. Vele van de nieuwkomers zijn inmiddels al verdwenen.Frederik kiest graag voor samenkweek met liefhebbers uit de streek, o.a.met Rinus deLijser, Eduard Ulijn, Henk Zegers en Rob Liplijn. Verder heeft hij recentelijk op deinternetverkoping van Martin de Poorter het “Superscheel” (2e generaal provinciale asduif) weten te bemachtigen. Deze duivin is gespeeld door Martin de Poorter en is geboren op het hok van Gebr. Scheele, Terneuzen. Overigens heeft Frederik nog een prima vliegdoffer van Martin.

Het hokbestand bestaat uit 4 kweekkoppels (w.o de ouders van ‘Dees’ en zijn broer ‘Horus’,de huidige winnaar) en 24 weduwnaars met hun duivin. Er worden zo’n 50 jonge duivenaangehouden. Het systeem is dus het klassieke weduwschap met de doffers. Deze zijn gekoppeld halffebruari en hebben samen met hun duivin twee jongen gekweekt. Begin april zijn ze op weduwschap gezet. In tegenstelling tot vele andere fondspelers gaat hier de ploeg weduwnaars vanaf de eerste vitessevlucht iedere week aansluitend t/m La Souterraine de mand in. En met succes want op alle disciplines wordt uitstekend gepresteerd. Verder vliegt een deel van deze duiven dan het ZLU programma t/m Barcelona en het andere deel werkt verder het dagfondprogramma af. De weduwnaars trainen ieder dag twee maal anderhalf uur, zonodig verplicht.

De voeding is volgens de nieuwste methodes met een goed evenwicht tussen eiwit en vetten. Bij thuiskomst Belgasol in het water en zonodig naar het oordeel van Frederik wordt evt.gebruik gemaakt van andere producten van dr. De Weerd. Tegen paratyfus wordt niets voorbehoedends gedaan. Ook worden de duiven niet tegen pokken geënt. De kolonie huist op een prachtig nieuw tuinhok, wat in 2009 is geplaatst.Met deze huisvesting, verzorging en systeem was de NL 09-1239246 “Horus” blijkbaar zo in zijn nopjes dat hij voor Frederik de nationale winst pakte. Ook deze doffer is dus vanaf de eerste week van april t/m 12 juni La Souterraine elke week gespeeld. Hij won o.a. in onze club ‘De Snelvliegers’ Oostburg ( Frederik is m.i.v. 2010 lid van onze club en gelijk eenvan de beste spelers) volgende prijzen; Peronne 48-517, Morlincourt 41-420, Arras 29-336,Ablis 102-345, Orleans 117-405, La Souterraine 36-130. Niet spectaculair, maar hij kwam altijd zeer fris thuis. Reden waarom Frederik hem inkorfde op Bordeaux waarop hij zijn fondkwaliteiten, op deze toch zeer pittige vlucht, dus gelijk manifesteerde. Het is dus een volle broer van de “Dees” ( winnaar Nationaal en Internationaal).

Zijn vader is NL01-1971151 rechtstr. D. van Kerkhoven. Langs vaderskant soort R. v. Dalen. Zijn moeder is NL01-1971144 rechtstr. D v. Kerkhoven.

Frederik had er 12 mee en had er zondagmorgen rond tien u. 8 thuis. Maar drie grote overwinningen op vier seizoenen dat telt.

Van harte proficiat,
Marcel Buijsse.